Acerola – dlaczego warto ją poznać?

Jeszcze nie tak dawko nazywana wiśnią z Barbados, dzisiaj już pod właściwą nazwą bije rekordy popularności. Acerola to przede wszystkim ogromna dawka witaminy C, która jak wiadomo potrzebna jest organizmowi do właściwego funkcjonowania. Przekonaj się, dlaczego warto ją włączyć do codziennego diety.

Acerola – najlepsze źródło witaminy C

Wśród wielu zdrowych owoców oraz warzyw, które zawierają sporą dawkę witaminy C, acerola pobiła je wszystkie! Prześcignęła chociażby owoce dzikiej róży, gujawę, czarną porzeczkę oraz paprykę czerwoną. Wystarczy zjeść tylko 1, maksymalnie 2 owoce, aby dostarczyć niezbędną dla organizmu dawkę witaminy C na każdy dzień. Przy czym są one świeże oraz soczyste, dlatego ciężko jest się powstrzymać przed sięgnięciem po jeszcze więcej.

 

Rola witaminy C w organizmie ludzkim

Człowiek nie jest w stanie właściwie funkcjonować bez witaminy C, gdyż odpowiada ona za pracę układu odpornościowego oraz nerwowego. Powoduje, że człowiek nie czuje się tak bardzo zmęczony, jak bez jej przyjmowania oraz znacznie lepiej przyswaja żelazo, które również jest konieczne. To tylko niektóre powody, dlaczego witaminy C nie może zabraknąć w spożywanych posiłkach.

 

Acerola to nie tylko witamina C

Mimo, iż acerola jest słynna z posiadania ogromnych ilości witaminy C, wprowadzenie jej do diety wiąże się również z innymi zaletami. Posiada ona znaczne ilości karotenoidów, a także polifenoli. Ich zadaniem jest ochronienie organizmu przez szkodliwym wpływem wolnych rodników, które są w stanie siać istne spustoszenie w ludzkim organizmie. Owoc zawiera oprócz tego witaminy wchodzące w skład grupy B, przede wszystkim mowa o witaminie B1, B2, kwasie pantotenowym (niacyna), potasie, a także witaminie A.

Nie warto się dłużej zastanawiać, gdyż wprowadzenie aceroli do diety przyniesie wiele korzyści. Jest ona dostępna zarówno w formie owoców, jak i soku, którego nabycie nie powinno sprawić większych trudności, przede wszystkim, dzięki jego rosnącej popularności. Warto jednak upewnić się co do jego składu, a mianowicie nie należy sięgać po produkty wzbogacone o dodatkowe ilości cukru, gdyż owoc sam w sobie jest słodki.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
prasa24h

Serwis prezentuje informacje wiadomości prasowe. Prezentowane informacje mogą zawierać treści sponsorowane, reklamowe. Zapraszamy do współpracy z naszym portalem prasowym.

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *