GastronomiaInneRozrywkaSklepySpołeczeństwoWypoczynekZakupyZdrowie i uroda

6 powodów, dla których warto pić kawę

Chcesz zacząć regularnie spożywać kawę i zastanawiasz się, jakie mogą płynąć z tego korzyści zdrowotne? Sprawdź 6 powodów, dla których napój ten jest jednym z najczęściej wybieranych i zdecyduj, czy warto go pić.

Kawa – co to takiego?

Kawa jest spożywana już od tysięcy lat. W Europie spopularyzowana została około XVI wieku. Z początku posiadała wielu przeciwników, jednak z biegiem czasu odkryto i zaczęto doceniać jej zdrowotne właściwości. Obecnie wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia swojego dnia bez filiżanki dobrej, aromatycznej kawy, która pobudza do działania. Do wyboru ziaren warto podchodzić świadomie i decydować się na wysokiej jakości produkty, dzięki którym kawa nie powoduje szkód, a działa prozdrowotnie. Dokładnie wyselekcjonowane mieszanki kawowe można znaleźć między innymi w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Czy warto pić kawę?

Picie kawy gwarantuje wiele korzyści. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilości kofeiny, zawartej w ziarnach kawowca, może prowadzić do odwrotnych, niezamierzonych skutków. Istnieją bowiem niechciane konsekwencje nadmiernego spożywania kawy, takie jak problemy ze snem, rozdrażnienie. Wskazuje się, że osoba dorosła może przyjmować do organizmu około 300 mg kofeiny. Stosując się do takich zaleceń, można spodziewać się pozytywnego wpływu kawy na organizm. Wymienia się sześć najbardziej docenianych zalet.

Wspomaganie układu trawiennego

Niektórzy zaznaczają, że kawa zwiększa zdolność kurczenia się mięśni w jelicie cienkim. W związku z tym substancja ta znacząco wspomaga pracę jelit, idealnie nadając się dla osób zmagających się z problemami z nimi związanymi. Wielu ekspertów uważa również, że w związku z takim działaniem kawy, jest to substancja antybakteryjna.

Pozytywny wpływ na układ krążenia

Kawa posiada właściwości zwiększające przepustowość naczyń krwionośnych, dzięki czemu organizm staje się znacznie lepiej dotleniony. Takie działanie powoduje również obniżenie stresu.

Bogactwo minerałów

Ziarna kawy są bogate w różnego rodzaju minerały, dzięki którym spożywanie tej substancji poleca się wielu osobom zmagającym się z ich niedoborem. Do cenionych składników kawy zalicza się między innymi:

  • sód,
  • wapń,
  • potas.

Warto zaznaczyć, że kawa pita w dużych ilościach może powodować wypłukiwanie magnezu z organizmu, dlatego wiele osób spożywających pobudzający napój regularnie suplementuje ten minerał.

Hamowanie procesu starzenia się

Kawa zawiera wysoką dawkę przeciwutleniaczy, które cenione są za eliminowanie tzw. wolnych rodników. Dzięki temu organizm jest stale oczyszczany z oksydantów. Tego rodzaju aktywność prowadzi do opóźniania procesu starzenia się organizmu. Powoduje to również utrzymanie skóry w zdrowej kondycji.

Wspomaga walkę z nadwagą

Wiele osób spożywa kawę, ponieważ jest ona dość niskokalorycznym produktem. Składniki zawarte w tej substancji wspomagają nie tylko pracę jelit, ale także szybsze spalanie tłuszczu. Dzięki temu kawa doceniana jest przez wszystkie osoby, które znajdują się na diecie.

Warto wspomnieć, że napój ten jest niskokaloryczny tylko wtedy, gdy jego smak nie jest wzbogacany dodatkowymi składnikami w postaci cukru, mleka czy innych substancji słodzących.

Działanie pobudzające

Wymieniając zalety kawy, nie można pominąć jej działania pobudzającego. Kofeina, będąca aktywnym składnikiem tej substancji, aktywizuje organizm do działania. Z tego powodu napój ten spożywany jest najczęściej w godzinach porannych, kiedy pobudzenie do wykonywania obowiązków dnia codziennego jest niezbędne.

Gdzie kupić kawę wysokiej jakości?

Decydując się na regularne spożywanie kawy, warto korzystać ze sprawdzonych produktów. Najlepiej nadają się mieszanki wydobywane z ekologicznych upraw. Wysokiej jakości ziarna sprawiają, że przygotowany napój jest bardzo aromatyczny. Do zaparzenia pobudzającego naparu w domu, jak i lokalach gastronomicznych świetnie nadaje się kawa ziarnista. Wielu specjalistów podkreśla, że najlepszy smak uzyskuje się bowiem przez wykorzystywanie świeżo zmielonych ziaren.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *