GastronomiaHobbyPokaz slajdówPolecane wiadomościRozrywka

OTWARCIE SEZONU GRILLOWEGO 2012


31 marca i 1 kwietnia w Centrach Ogrodniczych w całej Polsce odbędzie się Wielkie Otwarcie Sezonu Grillowego 2012. Centrum Flora Point w Warszawie gościć będzie Pascala Brodnickiego, a Grill Plus w CH Promenada organizuje Akademię Grillowania Live. W województwie Mazowieckim w akcji weźmie udział 19 Centrów Ogrodniczych. Pełna lista na www.weber.com

31 marca i 1 kwietnia w 62 punktach w całej Polsce fani grillowania będą mieli możliwość inauguracji sezonu. Osoby, które w tych dniach odwiedzą partnerskie Centra Ogrodnicze Webera będą mogły samodzielnie przygotować posiłek
z grilla i uzyskać porady ekspertów. Będzie to także wyjątkowy weekend ze względu na atrakcyjne nagrody, które czekają na miłośników sprzętu do grillowania.

Grilluj z Pascalem 

31 marca (sobota) o godz. 12.00 w Centrum Ogrodniczym Flora Point przy ul. Mrówczej 212, Warszawa-Anin, wspólnie z miłośnikami grillowania sezon otworzy Pascal Brodnicki. Zaprezentuje nowe potrawy
z grilla i podzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem. Przez cały weekend goście tego centrum będą mogli degustować potrawy i uczestniczyć w pokazach ekspertów.

Grillowanie to fantastyczny sposób spędzania wolnego czasu. Łączy w sobie przyjemność ze spożywania smacznych i zdrowych posiłków z radością związaną z przebywaniem z przyjaciółmi i rodziną. Posiłek z grilla nie jest zwykłym obiadem – jest pretekstem do spotkań i kulinarnej przygody na świeżym powietrzu – powiedział Pascal Brodnicki.

Kuchnie Świata

W  sobotę od godz. 12.00 w Centrum Handlowym Promenada przy ul. Ostrobramskiej 75c Grill Plus organizuje Akademię Grillowania Live. W miejscu po dawnym lodowisku powstanie kulinarna wyspa, gdzie pod okiem ekspertów Webera grupa miłośników grillowania będzie przygotowywała wykwintne potrawy kuchni świata. Zarówno uczestnicy tych warsztatów jak i wszyscy obserwujący będą mogli skosztować efektów kulinarnych zmagań i zasięgnąć porady w kwestiach wyboru odpowiedniego sprzętu do grillowania.

Spotkania będą miały wymiar praktyczny i edukacyjny, ponieważ umożliwią uczestnikom grillowanie na nowoczesnym sprzęcie, poznanie metod grillowania i ciekawych przepisów kulinarnych. Chcemy, by Polacy dobrze przygotowali się do sezonu grillowego i mieli świadomość możliwości, jakie dają grille z pokrywą. Otwarcie Sezonu to także szansa na dobre promocje, przyciągające uwagę klientów. Szacujemy, że w ciągu całego weekendu naszych partnerów odwiedzi w sumie ponad 40 tys. miłośników grillowania. – powiedział Wiktor Wencel, Dyrektor Generalny Weber-Stephen Polska.

Lista wszystkich punktów uczestniczących w Otwarciu Sezonu Grillowego na stronie www.weber.com.

Grillujesz i wygrywasz

Podczas Otwarcia Sezonu zaprezentowana zostanie kolekcja grilli i akcesoriów do grillowania firmy Weber na 2012 r. Każda osoba, która w tych dniach dokona zakupu produktów tej marki za kwotę minimum 250 zł brutto i na adres: konkurs@weber.com prześle przepis na ulubione danie z grilla, będzie miała okazję wygrać atrakcyjne nagrody. Na autora najciekawszego przepisu czeka nowoczesny grill gazowy Weber Spirit S 320 Premium
o wartości  3949 zł.
Pozostałe nagrody to m.in. grille węglowe sygnowane nazwiskiem Pascala Brodnickiego, udział w Akademii Grillowania, akcesoria do rozpalania grilla oraz książki o grillowaniu.

Nowości 2012

Otwarcie Sezonu Grillowego 2012 to także weekend, który rozpoczyna sprzedaż nowych grilli i akcesoriów z kolekcji Webera. W sieci Partnerów firmy będzie można zobaczyć najnowsze serie grilli węglowych, gazowych i elektrycznych. Tegoroczne nowości to przede wszystkim wzbogacenie popularnych modeli grilli o kolejne funkcje użytkowe. Poszerzona została też oferta kolorystyczna grilli i akcesoriów. Z okazji 60-lecia istnienia marki Weber
w 2012 r. w Polsce dostępne będą też atrakcyjne zestawy łączące popularne modele grilli i nowoczesne akcesoria takie jak: kamień do grillowania pizzy czy wymienny ruszt tzw. Sear grate.

*****

60 lat marki Weber-Stephen

George Stephen, twórca grilli marki Weber był we właściwym czasie na właściwym miejscu. W 1952 roku pracował w zakładach produkujących boje morskie: Weber Brothers Metal Works w Chicago. Po pracy z pasją przygotowywał potrawy na grillu. Próbował swój kulinarny warsztat doprowadzić do perfekcji, więc zastanawiał się jak uniknąć płomieni na grillu i zniwelować wpływ pogody na stan przygotowywanych potraw. Inspiracją okazała się boja morska, a dokładniej jej kulisty kształt. Pomysł, który przyszedł Georgowi na myśl na widok tej formy, był genialny w swojej prostocie: boja przecięta dokładnie na pół, trzy nogi przymocowane do dolej części, na to nakładane wieko z przytwierdzonym do niego uchwytem. Tak oto powstał prototyp grilla kulistego, zamkniętego pokrywą i rozpoczęła się era grilli na węgiel drzewny. Amerykanie pokochali kulisty grill Webera i George Stephen wkrótce mógł już w Chicago rozpocząć masową produkcję, która trwa do dziś. Produkty marki Weber do dziś są wytwarzane tylko w Chicago, a firma pozostaje w rękach rodziny Georga Stephena.

Marka Weber jest liderem na światowym rynku w segmencie sprzętu do grilla. Dystrybucja grilli Weber w Polsce od 2008 r. odbywa się poprzez firmę Weber-Stephen Polska Sp. z o.o. Produkty są dostępne w centrach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych Castorama, Leroy Merlin, Obi, Praktiker i Makro.

Więcej informacja na www.weber.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *