GastronomiaOgrodnictwoPolecamyPolecane wiadomościZdrowie i uroda

Jakie warzywa pomogą w utracie zbędnych kilogramów? Oto pięć cudownych produktów

Nadwaga to nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w stosunku do beztłuszczowej masy ciała. Jest ona o tyle groźna, że może prowadzić do otyłości, co jest schorzeniem patologicznym. Otyłość może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, a w konsekwencji nawet do śmierci.

Niestety, otyłość jest chorobą naszych czasów i już od wczesnego dzieciństwa powinniśmy mieć wypracowane dobre nawyki żywieniowe. Do otyłości prowadzi wiele dróg, ale jedną z nich jest nadmierne spożywanie pokarmów, głównie przetworzonych i typu fast food, ale także słodyczy i słodzonych napojów. Dodatkowo rozwój otyłości wspomagany jest przez stres i siedzący tryb życia.

Na szczęście z otyłością można walczyć, ale w myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć” warto zadbać o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę już teraz. Jak to zrobić? Nie jest to sprawa prosta, ale z pewnością przyda Ci się wprowadzenie doi diety tych 5 WARZYW, które z pewnością pomogą CI SCHUDNĄĆ!

  1. Brokuły są zaliczane do rodziny kapustowatych. Znane są z zawartości sulforanu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Zawierają wysoką zawartość błonnika, który wspomaga metabolizm. Jest szczególnie polecany osobom odchudzającym się, gdyż jest mało kaloryczny (29 kcal w 100 g). Ponadto w 100 g produktu znajdziemy aż 91,4 g wody, 2,7 g białka, 4,7 węglowodanów i 0,4 g tłuszczów. Dodatkowo, brokuły wspomagają walkę z zaparciami, a także są świetnym produktem dla osób mających niedobór magnezu.
  2. Kapusta to kolejne warzywo z rodziny kapustnych. Podobnie jak brokuł y jest warzywem niskokalorycznym. Kapusta biała w 100 g ma ich zaledwie 25 kcal, kapusta czerwona 31 kcal, a pekińska tylko 16 kcal! Ponadto ma bardzo duży wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu. Jest bogatym źródłem witamin, kwasu foliowego, a także składników mineralnych. Na bazie kapusty powstała również dieta kapuściana. Kapusta jest głównym jej składnikiem, a sama dieta prowadzi do szybkiej straty kilogramów w niedługim czasie.
  3. Ogórek zielony powinien zagościć w naszym menu jeżeli chcemy stracić zbędne kilogramy. Mimo, że zawiera niewiele witamin i składników mineralnych, skutecznie pomagają walczyć z nadmiarem wody w organizmie, wpływając tym samym na zmniejszanie opuchlizny kończyn i twarzy. Wspomaga także oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Dodatkowo gasi pragnienie, ponieważ składa się głównie z wody. Jest dedykowany szczególnie osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę – w 100 g produktu znajduje się tylko 16 kcal!
  4. Rzodkiewka to kolejne warzywo z rodziny kapustowatych. To małe i niepozorne warzywo dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, a także błonnik, kwas foliowy, niacynę czy retinol. Jej kaloryczność jest bardzo niska – w 100 g produktu znajduje się tylko 14 kcal! Jej niezwykły, lekko ostry smak powoduje, że chętnie jest dodawana do wielu potraw. Każdy, kto chce dbać o zdrowie i zgrabną sylwetkę powinien wprowadzić ją do swojego menu na stałe.
  5. Kalafior także warzywo z rodziny kapustnych. Poza tym, że jest smaczny jest bardzo cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Zawiera dużo błonnika i nie wywołuje alergii pokarmowych. Jest idealnym produktem nie tylko dla osób wrażliwych pokarmowo, ale także dla dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. W 100 g kalafiora znajdziemy ich bowiem jedynie 25 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *