BiznesGastronomiaPolecamyPolecane wiadomości

Program „Doceń polskie” pod patronatem ministra

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stanisław Kalemba, objął honorowym patronatem kolejną, trzecią już, edycję Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Resort wspiera to przedsięwzięcie od samego początku jego funkcjonowania – honorowym patronem poprzednich dwóch odsłon programu był Marek Sawicki.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Inicjatywa ma na celu promowanie artykułów spożywczych wyróżniających się wysoką jakością i polskim pochodzeniem. O godło programu mogą ubiegać się wyłącznie produkty związane z naszym krajem (wytwarzane wg tradycyjnej receptury, czy przygotowane z polskich składników).

Podejmowane w ramach programu działania promocyjne to (zwłaszcza dla małych lokalnych firm) realna szansa zaistnienia na szerszym rynku i dotarcia do nowych grup odbiorców. Uwagę na ten aspekt zwrócił także Stanisław Kalemba w liście adresowanym do organizatorów programu „Doceń polskie”. – Realizowane działania promocyjne, budujące określony wizerunek polskich producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości są niewątpliwie bardzo istotnym elementem tworzenia wielkości sprzedaży – napisał minister. – Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji produktów wysokiej jakości – dodał Stanisław Kalemba.


Warto przypomnieć, że poprzednie dwie edycje programu realizowane były pod honorowym patronatem ministra Marka Sawickiego. – Decyzja ministra Stanisława Kalemby o objęciu patronatem honorowym tegorocznej odsłony programu bardzo nas cieszy. To kolejny dowód na to, że nasze działania idą w dobrym kierunku i, bez względu na zmianę na stanowisku ministra, resort nadal wspiera naszą inicjatywę – mówi Marek Bielski, organizator programu.


W ramach przedsięwzięcia zorganizowano dotychczas sześć audytów, podczas których Loża Ekspertów decydowała o przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie”. Lożę tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością i żywieniem. Przewodniczącym pięcioosobowego grona jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Eksperci oceniając artykuły spożywcze biorą pod uwagę trzy czynniki – smak i wygląd wyrobu oraz stosunek jego jakości do ceny. Loża ma do dyspozycji dziesięciopunktową skalę ocen. Wyroby, które zdobędą wysokie noty otrzymują certyfikat „Doceń polskie”, zaś artykuły z maksymalną liczbą punktów zostają dodatkowo uhonorowane tytułem TOP PRODUKT.

Do tej pory godłem programu wyróżniono blisko 400 produktów, w tym wyroby marek własnych. Kolejną okazją do zdobycia prestiżowego certyfikatu będzie siódma certyfikacja, która odbędzie się 23 stycznia.

 PR

LA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *