Tradycyjne dania na stół wielkanocny

Wielkanoc jest tuż za rogiem i jest to najlepsza pora roku. Wielkanoc to dobre jedzenie i jeszcze lepsze dodatki. Podobnie jak w przypadku świąt Bożego Narodzenia, istnieje kilka bardzo specyficznych potraw, którymi cieszymy się w Polsce na Wielkanoc.

Wielu uważa, że potrawy podawane na Wielkanoc reprezentują określone motywy religijne:

  • Jajka – symbolizują życie i zmartwychwstanie Chrystusa
  • Chleb – symbol Jezusa
  • Baranek – reprezentuje Chrystusa
  • Sól – reprezentuje oczyszczenie
  • Chrzan – symbol gorzkiej ofiary Chrystusa
  • Szynka – symbol radości i obfitości

Na wielkanocnym stole w Polce nie może zabraknąć kilku potraw – to jak na stołach w Święta Bożego Narodzenia króluje karp, tak w Wielkanoc nie może zabraknąć żuru i białej kiełbasy – to klasyk w te święta. Co jeszcze gości na polskich stołach w ten czas zadumy nad życiem i przemijaniem? Oto 12 wielkanocnych potraw, któych nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu:

  1. Biała kiełbasa

Nie byłoby Wielkanocy w Polsce bez białej kiełbasy. Biała kiełbasa to kiełbasa najczęściej wytwarzana z niewędzonej wieprzowiny, wołowiny i cielęciny, która następnie jest okrywana osłonką wieprzową i doprawiana solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Powszechnie podaje się go w żurku  lub jada się go na boku. W tym przepisie kiełbasa wypiekana jest z cebulą i papryką. Gwarantujemy, że Ci się spodoba!

  1. Żurek

Żurek, to bardzo tradycyjna kwaśna polska zupa, przyrządzana z domowego lub kupionego w sklepie zakwasu żytniego. Żurek je się w Polsce przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc. Zupa ta często podawana jest z jajkiem gotowanym i białą kiełbasą.

  1. Nadziewane jajka

Jajka w takiej czy innej formie znajdziesz na każdym polskim stole wielkanocnym. Jajka symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie Chrystusa. Jajka są często gotowane, nadziewane lub smażone. 100 potraw z jaj w sam raz na stół wielkanocny.

  1. Śledź

Śledź jest bardzo popularny w Polsce, podobnie jak w innych krajach skandynawskich. Często podaje się go w święta lub inne specjalne okazje. Podaje się go w małych filetach marynowanych w occie i oleju.

  1. Chrzań

Chrzan tarty i zwykle robi się z niego sos lub pastę do smarowania, którą podaje się na chlebie lub mięsie.

  1. Kurczak w galarecie

Ten bardzo polski przepis jest powszechnie serwowany w święta i inne imprezy okolicznościowe.

  1. Sałatka warzywna (Sałatka Jarzynowa)

Sałatka warzywna to jeden z ulubionych polskich dodatków. Przypomina amerykańską sałatkę ziemniaczaną, ale tak naprawdę jest o wiele lepsza! Każdy przygotowuje tę sałatkę nieco inaczej, zgodnie z upodobaniami rodziny.

  1. Pasztet z królika

Pasztet nie jest dla każdego, ale to jedno z ulubionych dań na polskich stołach w Wielkanoc. Można go robić z kurczaka i jeść przez cały rok, często smarując nim chleb. Wykonanie tego przepisu zajmuje trochę czasu, ale będzie wspaniałym dodatkiem do Twojego wielkanocnego stołu.

  1. Sernik

Rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. W książce Serniki słodkie i wytrawne znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej.

  1. Mazurek

Mazurek, to płaski placek, który można wypiekać z różnych rodzajów ciasta z różnymi rodzajami dodatków. Ciasta te są często misternie zdobione i zazwyczaj podawane są tylko na Wielkanoc.

  1. Babka

Babka wielkanocna to ciasto, które można znaleźć na wielu stołach w Polsce. Zobacz sprawdzone i ciekawe przepisy na upieczenie babki wielkanocnej. Nie możesz zapomnieć również o wielkanocnych wypiekach – tortach, mazurkach sernikach (serniki słodkie i wytrawne), babkach i ciastach z konfiturą według przepisu naszych babć.

  1. Makowiec

Makowiec to kolejne polskie ciasto, którą cieszymy się przez cały rok. Jest to długie ciasto przypominające strudla wypełnione makiem. Makowiec to lekko słodki i aromatyczny deser, czasem pokryty lekkim lukrem.

Nic nie stoi na przeszkodzie by polskie dania zastąpić meksykańskimi i zrobić nietypowe święta wielkanocne – zobacz przepisy kulinarne i ciasta w sam raz na świąteczny stół. Zamiast szynki niech na wielkanocnym stole zagości w tym roku kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo) albo dorsz po meksykańsku (Bacalao à la Mexicana). A zamiast sernika chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan). Wszystko zależy od naszej kreatywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *