Wielkanocny koszyk tradycji

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia, najważniejsze dla nas święto obfitujące w zwyczaje i obrzędy ludowe celebrowane przez nas wszystkich.

Magia Świąt Wielkanocnych wiąże się nie tylko z radosnymi pisankami malowanymi przez najmłodszych. To kolorowe kwiaty, pierwsze oznaki wiosny i tradycyjne polskie potrawy na wielkanocnym stole. Wielkanocne śniadanie to najbardziej uroczysty czas tych świąt. Na stole znajdują się wyjątkowe potrawy, przyrządzone specjalnie z okazji Wielkanocy, bo właśnie w tym czasie gospodynie wyciągają swoje tajemne przepisy na smaczne dania przyrządzane tylko raz w roku.

Są jednak i takie panie, które nie mają czasu na spędzenie długich godzin w kuchni. Właśnie one szukają kulinarnych sprzymierzeńców i pomocników! Jeśli hołdujesz tradycji, proponujemy przygotowanie łatwej, ale zarazem wykwintnej i pysznej potrawy: schabu z morelami. Tak niebagatelny smak wymaga doborowego towarzystwa, stąd też tak dużą wagę przywiązuje się do serwowanych dodatków. Jarzębina, żurawina czy borówka – dodatki do mięs i serów Premium od Stovit są idealnym wyborem. Ich doskonały smak harmonijnie współgra z soczystym mięsem, którego przygotowanie wcale nie jest aż tak skomplikowane.
Do przygotowania dania potrzebne są:

• 1kg schabu bez kości
• 15 szt. suszonych moreli
• 100 ml miodu
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki wody
• 5 łyżek oleju
• sól, pieprz
• Jarzębina, żurawina czy borówka Premium

Mięso umyj i osusz. Przetnij je wzdłuż ostrym nożem, po czym napełnij morelami. Natrzyj mięso pieprzem i solą, a już ułożone w naczyniu do zapiekania polej olejem. Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 180° i piecz przez godzinę. Po przygotowaniu mięsa, przygotuj sos: do garnka przelej wywar otrzymany z upieczonego mięsa, dodaj miód i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Można zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Pokrojone mięso dobrze jest podać z młodymi ziemniakami. Doskonale smakuje również na zimno, doskonale komponując się ze smakiem jarzębiny, żurawiny czy borówki Premium marki STOVIT.

Wielkanoc na słodko

W czasie wielkanocnej uczty nie może również zabraknąć słodkich ciast i deserów. Na ich podanie czeka się z niecierpliwością, gdyż ich smak kojarzy się ze świąteczną wielkanocną beztroską. W niemal wszystkich zakątkach Polski tradycyjnie przygotowuje się mazurek wielkanocny z bakaliami i smakowitą marmoladą. Jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne! Potrzebne są:

• 650 g mąki
• 250 g masła
• 5 żółtek
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 3 łyżki śmietany
• 1/2 kg bakalii: rodzynki, płatki migdałowe, figi, różne orzechy, skórka pomarańczowa
• 5 białek
• ½ szklanki cukru
• łyżka soku z cytryny
• szklanka marmolady o smaku truskawkowym STOVIT

Do przesianej mąki dodaj żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia oraz śmietanę, a następnie wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć kruche ciasto, włóż do lodówki i po godzinie cienko rozwałkuj. Następnie przetnij ciasto na dwie równe części, wytnij dwa kwadraty o 0,5 cm mniejsze od wymiarów blachy. Ułóż na papierze do pieczenia natłuszczonym masłem i obsypanym bułką tartą. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku (200° – 10 min.), a następnie przełóż marmoladą STOVIT i wyłóż masą bakaliową, przyrządzoną w następujący sposób: ubij pianę z białek z dodatkiem soku z cytryny, a pod koniec ubijania dodaj cukier, następnie wymieszaj ją z posiekanymi bakaliami i przełóż na ciasto, które ponownie wstaw do piekarnika (180° – 15 min.). Do dekoracji dzieła wykorzystaj wiśnie drążone Fruta od Stovit.

Tradycja z nuta nowoczesności

Zapracowanym gospodyniom podajemy pod rozwagę zaserwowanie gościom pysznej szarlotki, podanej na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Sprawne w przygotowaniu i pyszne ciasto mile zaskoczy wszystkich! Biszkopt jest szybkim ciastem, a lody można kupić nawet kilka tygodni przed świętami, podobnie bitą śmietanę. Tutaj sprzymierzeńcem są jabłka prażone FRUTA marki STOVIT, które doskonale się sprawdzą jako nadzienie do ciasta, tym bardziej że ich pięć wariantów smakowych: z cukrem, cynamonem, brzoskwiniami, skórką pomarańczową i rodzynkami pozostawiają duży wybór dla smakoszy. W dzień poprzedzający spotkanie rodzinne upiecz biszkopt lub kruche ciasto, na które wyłóż prażone jabłka z jednego słoika (720 g) – to optymalna ilość dla każdego smakosza. Przed podaniem dodaj lody, udekoruj półmiski bitą śmietaną i delektuj się z bliskimi smakiem ciasta wypełnionego po brzegi pysznym owocem.

Kto dodał opublikował: Tomasz Turski

Tomasz Turski

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
This site is protected by Comment SPAM Wiper.