GastronomiaInnePolecane wiadomości

W wielkanocnym koszyczku

Wszystkie artykuły spożywcze, z których komponujemy tradycyjną święconkę mają swoją symbolikę. Właśnie za sprawą swojego znaczenia niektóre produkty mają status nieodłącznego elementu Wielkanocy.

W wielkanocnym koszyczku powinny znaleźć się tradycyjne produkty. Pamiętając o zwyczajach warto postarać się również, aby pokarmy, które będziemy święcić były po prostu smaczne i dobrej jakości.

Tradycja zobowiązuje!
Chleb, symbolizujący Ciało Chrystusa, to podstawowy składnik wielkanocnego koszyczka. Zazwyczaj święci się kilka kromek, które następnie stanowią bazę do uroczystego, niedzielnego śniadania. Sól jest z kolei metaforą trwałości, gdyż chroni żywność przed popsuciem. Soli przypisuje się również wiele innych znaczeń, uznawana jest m.in. za symbol przymierza między Bogiem a ludźmi. Gorycz męki Pańskiej wyraża chrzan. W koszyczku nie może zabraknąć również baranka – symbolu ofiary Chrystusa. Ku uciesze najmłodszych, tradycyjne baranki z masła są coraz częściej zastępowane czekoladowymi zajączkami.
Wędliny, bez których większość Polaków nie wyobraża sobie wiosennego świętowania, wyrażają dobrobyt. Świętowanie nie obejdzie się również bez ciasta, najlepiej upieczonego samodzielnie. W polskiej tradycji dominują mazurki oraz drożdżowe baby.

Wreszcie jajka, jednoznacznie kojarzące się z Wielkanocą, symbolizujące nowe życie i Zmartwychwstanie.

Robimy zakupy!
Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, czas szczególnie wzmożonego ruchu w sklepach. Nim wybierzemy się po świąteczne sprawunki warto sporządzić listę potrzebnych artykułów. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nie zapomnimy o żadnym składniku wielkanocnych potraw. Co więcej, lista pomoże nam uniknąć zakupu przypadkowych towarów, które „wpadły nam w oko”.

Wiedza o tym co trzeba kupić to jedno. Drugą, równie ważną kwestią, jest zwracanie uwagi na jakość artykułów spożywczych. Ilekroć robimy zakupy powinniśmy przyjrzeć się produktowi i ocenić, czy jest on wart uwagi. Nie zawsze jednak o tym pamiętamy. W okresie przedświątecznym warto poświęcić chwilę i zwrócić szczególną uwagę na artykuły spożywcze, które chcemy kupić. Przy podejmowaniu decyzji zakupowych wskazówką mogą być nagrody i wyróżnienia, jakie zdobył produkt.

Jednym z takich cennych wyróżnień jest certyfikat „Doceń polskie” przyznawany w ramach programu realizowanego pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego.

Artykuły spożywcze biorące udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” poddawane są dwuetapowej ocenie.
Najpierw badany jest związek produktu z naszym krajem. Artykuły, które posiadają tzw. polski czynnik biorą udział w certyfikacji. W tym etapie pięcioosobowe grono niezależnych ekspertów ocenia produkty i przyznaje im punkty. Loża Ekspertów bierze pod uwagę kilka aspektów – są to: smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Produkty, którym eksperci przyznali wysokie noty otrzymują godło „Doceń polskie”. Ten znak to zatem konkretna informacja dla konsumenta – produkt został pozytywnie oceniony, warto więc zwrócić na niego uwagę.

Ostatnią rzeczą o jakiej podczas zakupów winno się pamiętać jest ilość. Oceńmy realnie nasze potrzeby i możliwości i kupmy tyle jedzenia, ile rzeczywiście potrzebujemy. Postawmy w święta na jakość, a nie na ilość.

Lista zakupów – wybrane produkty z godłem „Doceń polskie”
Masło Extra Bocheńskie – produkowane ze śmietanki, bez dodatku sztucznych dodatków. Doskonałe do wypieków, idealny surowiec do przygotowania baranka z masła.
Chrzan z żurawiną firmy Eterno – smakowite połączanie ostrego smaku chrzanu z lekko słodko-kwaśną żurawiną. Wyśmienity dodatek do mięs i sosów. Świetnie komponuje się z jajkami i białą kiełbasą.
Szynka z beczki – wyrób Zakładów Mięsnych Agro-Handel tworzony jest w oparciu o tradycyjną recepturę. Doskonała szynka na co dzień i od święta.
Majonez kętrzyński stołowy – produkowany na bazie oleju rzepakowego, nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Wyśmienity do jajek, sałatek i wędlin.
Margaryna Palma z Kruszwicy – margaryna uniwersalna – nadaje się do wypieku ciast, przygotowywania kremów i przyrządzania potraw.
Kiełbasa szlachecka z indyka, Zakłady Mięsne Bystry – kiełbasa parzona i wędzona letnim dymem, czemu zawdzięcza wyjątkową ciemnobrunatną barwę powierzchni oraz delikatny smak i aromat.
Makaron weselny z jaj przepiórczych firmy MAXPOL – produkowany z semoliny, mąki makaronowej oraz jaj przepiórczych. Wspaniały makaron na wyjątkowe okazje.
Polewa czekoladowa EMIX – pyszna dekoracja ciast, m.in. wielkanocnych mazurków. Można ją podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub tradycyjnie, w gorącej wodzie.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

www.otwarty.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *