GastronomiaPokaz slajdówPolecamyPolecane wiadomościZdrowie i uroda

Parowar – sposób na zdrowe gotowanie

Wraz z nadejściem wiosny warto zadbać o swoje zdrowie, zrzucić zbędne kilogramy i wymodelować sylwetkę. W osiągnięciu tego celu pomogą nam ćwiczenia fizyczne i odpowiednia dieta. W jaki sposób przygotować zdrowe, niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze potrawy? Odpowiedź jest bardzo prosta – wystarczy zainwestować w parowar.

Zdrowe gotowanie

Jeśli szukasz sposobu na zdrowe gotowanie, spróbuj przyrządzić potrawy na parze. Dania przygotowywane w ten sposób są bardzo zdrowe, ponieważ – w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie – zachowują cenne wartości odżywcze, witaminy, sole mineralne oraz naturalny kolor. Ponadto, są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ przyrządzane są bez grama tłuszczu i soli. Gotowanie na parze jest najlepszym przykładem na to, że nie wszystkie zdrowe posiłki muszą być niesmaczne, a wręcz przeciwnie – mogą być pyszne i aromatyczne.

W jaki sposób gotować na parze?

Wszystkim osobom, które zamierzają często przygotowywać potrawy na parze, polecamy zaopatrzyć się w specjalnie przeznaczone do tego urządzenie, jakim jest parowar. Zasada jego działania jest bardzo prosta – dolny pojemnik należy wypełnić wodą, zaś na górnych umieścić produkty spożywcze, np. mięso, warzywa lub owoce, a całość przykryć pokrywką. Następnie należy podłączyć parowar do prądu, ustawić odpowiedni czas i poczekać kilkanaście minut aż obiad będzie gotowy. Gotowanie na parze wymaga mniej czasu, ponieważ wytwarzana jest wyższa temperatura niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Z tego względu należy uważać, aby nie rozgotować niektórych produktów.

Jaki parowar wybrać?

Klasyczne modele parowarów posiadają podstawę ze zbiornikiem na wodę, przezroczyste pojemniki na produkty spożywcze i pokrywkę. Zazwyczaj wyposażone są w dwa, trzy lub cztery pojemniki, ułożone jeden na drugim. Piętrowa konstrukcja pozwala ugotować wiele produktów za jednym razem, a co za tym idzie – szybko przygotować wieloskładnikowy obiad. Należy pamiętać, że produkty, które gotują się najdłużej, powinny zostać umieszczone w najniższym pojemniku. W swoim asortymencie posiadamy różne modele parowarów, również takie, które wyposażone są w zewnętrzny wlot umożliwiający dolewanie wody w czasie gotowania. Jest to niezwykle praktyczne rozwiązanie, ponieważ nie musimy rozmontowywać urządzenia, aby dolać wody do zbiornika.

Parowar z dodatkowym wyposażeniem

Producenci coraz częściej wyposażają swoje urządzenia w dodatkowe pojemniki, tacki oraz podkładki, dzięki którym możliwe jest przygotowywanie na parze płynnych i sypkich produktów, np. ryżu, kasz, mięsa w sosie lub marynacie. W naszym sklepie, dostępne są parowary wyposażone w specjalny pojemnik na przyprawy, tzw. aromatyzer – dzięki niemu przyrządzane potrawy będą charakteryzowały się intensywnym smakiem i wyrazistym aromatem. Polecamy także zakup parowaru ze specjalnym pojemnikiem przystosowanym do gotowania na parze płynnych potraw, np. zup lub gulaszów. Tego typu pojemnik umożliwia również przyrządzenie musów, kremów i deserów. Warto wybrać parowar z dodatkowym wyposażeniem, ponieważ umożliwi on szybkie i zdrowe gotowanie różnorodnych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *