BiznesPokaz slajdówPolecamyPolecane wiadomościWiadomości budowlane

Własna piekarnia sposobem na biznes

Niezależnie od tego, czy prowadzimy małą piekarnię, czy wytwarzamy pieczywo na dużą skalę, zawsze musimy w jakiś sposób zaprezentować nasze produkty klientom, tak by mogli dokonać ich zakupu. Jak intuicja podpowiada do tego potrzebujemy odpowiednich regałów piekarniczych, co wbrew pozorom nie jest sprawą łatwą.
Nie wystarczy kawałek zwykłej sklepowej półki, czy lady, choć niektórym na pierwszy rzut oka takie rozwiązanie nie wyda się niewłaściwe, a jednak takie właśnie ono jest. Czym zatem powinien wyróżniać się odpowiedni regał piekarniczy i dlaczego jest to aż tak ważne – na te właśnie kluczowe pytania znajdziemy odpowiedź, bo przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach, ale jednocześnie nie jest on tak straszny, jak go malują.

biuro
Przede wszystkim należy zacząć od tego, że pieczywo jest dosyć specyficznym wyrobem spożywczym. W odróżnieniu od warzyw czy owoców nie myjemy go ani nie przechowujemy w lodówce, ale jednocześnie jest to produkt o ograniczonej wytrzymałości i nie pozostaje długo świeży, a przy tym jest spożywany w takiej formie jakiej znajduje się w sklepie, czym wyróżnia się od wszystkich innych wyrobów spożywczych, które wymagają w jakimś stopniu przetworzenia – pomijając gotowe pakowane produkty, gdyż te z kolei są szczelnie opakowane przez fabrykę, więc nie można ich porównać.

Specyfika pieczywa powoduje, że meble przystosowane do ich przetrzymywania również muszą odznaczać się pewnymi cechami, które nie są uniwersalne, dzięki czemu idealnie mogą się do tego nadawać. Takie właśnie powinny być regały piekarnicze. Ich zadaniem jest zachowanie świeżości i sterylności produktów w temperaturze pokojowej przy ograniczeniu wilgotności. Do tego idealnie nadaje się drewno, dlatego bardzo często właśnie z tego materiału wykonuje się regały piekarnicze. Jednak nie tylko materiał, a także sposób obudowania jest tu ważny. Pieczywo by zachowało świeżość, musi być pozbawione dostępu powietrza, dlatego regały piekarnicze powinny być zamykane, dzięki czemu możemy to osiągnąć.

Tu jednak pojawia się kolejny problem związany już nie tyle ze specyfiką produktu jakim jest pieczywo, a jego sprzedażą, czyli kwestia marketingowa. Jeśli regał piekarniczy będzie w całości z drewna, klient nie zobaczy naszych wypieków, a tym samym nie zachęcimy go do zakupu, dlatego wieka półek na regale należy wykonać z pleksi lub innego tworzywa sztucznego, które zapewni szczelność, a jednocześnie przezroczystość, by produkty mogły być prezentowane klientom. Dzięki takiemu rozwiązaniu klient przechodząc wzdłuż regału będzie mógł zapoznać się z dostępną gamą wypieków, a ich świeżość będzie zachowywana.

Na koniec pozostaje kwestia łatwego dostępu do naszych wypieków. Regały piekarnicze muszą być tak zrobione, żeby klient bez większego trudu mógł odkryć wieko półki i wziąć jeden z produktów, który zamierza kupić. Warto w tym przypadku, by półki były pochylone, dzięki czemu gdy wypieki się kończą, klient nie będzie zmuszony wkładać głęboko ręki i wymacywać produktu, który chce kupić, ponieważ on sam znajdzie się w zasięgu jego ręki.

Jak widać regały piekarnicze są zupełnie inne niż standardowe meble sklepowe i w przypadku decyzji na własną piekarnię, warto znaleźć firmę specjalizującą się w produkcji tego typu regałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *