Jak odkryć smak Chorwacji?

Chorwacja jest małym, ale niezwykle pięknym krajem położonym nad Morzem Adriatyckim. Jego atutem są nie tylko słoneczne plaże, zabytki i piękne krajobrazy, ale także niepowtarzalna kuchnia. Książka „Kulinarne podróże po Chorwacji” jest więc znakomitą okazją, by poznać wyjątkowe, niespotykane na polskich stołach potrawy oraz zaplanować wakacje nad Adriatykiem.

Kuchnia i podróże mają ze sobą wiele wspólnego, z takiego założenia wyszedł również wydawca książki. „Kulinarne podróże po Chorwacji” to zbiór niepowtarzalnych przepisów opartych na chorwackiej i śródziemnomorskiej tradycji, połączonych z przewodnikiem turystycznym. Przypisy przyporządkowano bowiem do poszczególnych regionów Chorwacji: „Istria, Primorie i Kvarner”, „Dalmacja”, „Zagrzeb i okolice”, „Zagorje” i „Slawonia”. W każdym rozdziale znajdziemy krótką historię regionu, opisy najważniejszych atrakcji turystycznych oraz kalendarium festiwali i imprez. Zwieńczeniem są oczywiście charakterystyczne dla danej okolicy przepisy.

KULINARNE_PODRÓŻE_PO_CHORWACJI_3D_MAŁY

Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso. W książce odnajdziemy przepisy na tak wyrafinowane potrawy jak:

– królik w sosie warzywnym na winie
– pieczony sum w parmezanie i ziarnie sezamu
– zupa rybna z pomidorami i makaronem
– grillowane szaszłyki z orzechami i Ajvarem
– lasagne z owocami morza
– śródziemnomorskie spaghetti

Książka „Kulinarne podróże po Chorwacji” została wydana we współpracy z chorwacką firmą Podravka, wiodącym producentem spożywczym i zarazem kulinarnym ekspertem w kuchni chorwackiej. W przewodniku kulinarno-turystycznym znajdziemy oryginalne, autorskie przepisy Szefów Kuchni Podravka. Atutem książki są piękne zdjęcia, wykonane przez finalistkę pierwszej polskiej edycji programu Master Chef Kingę Paruzel.

Książka skierowana jest do wszystkich osób, które cenią sobie dobre jedzenie. Nawet jeśli ktoś nie planuje wycieczki do gorącej Chorwacji, to może zamieszczone przepisy wypróbowywać we własnej kuchni, bowiem oparto je na produktach dostępnych w polskich sklepach.

Krzysztof Janik
www.turystyka24h.pl
www.prasa24h.pl

Podróże Kulinarne po Chorwacji,
Data premiery: 13 maja 2015,
ISBN 978-83-7596-613-8,
Oprawa twarda, 145 x 205 mm.,
210 stron,
Cena: 34,90 zł

Dane wydawnicze:
Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie.

Wydawnictwo książkowe Burda Książki istnieje od ponad dziesięciu lat – wcześniej pod nazwą G+J Książki, od grudnia 2013 roku jako Burda Książki. W ofercie ma około 1200 tytułów (powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria i książki dla dzieci). To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, rocznie wydaje 300 pozycji książkowych. W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012.

prasa24h

Serwis prezentuje informacje wiadomości prasowe. Zapraszamy do współpracy z naszym portalem prasowym.

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
This site is protected by Comment SPAM Wiper.