GastronomiaGospodarkaPolecane wiadomościTechnikaUrządzenia i maszynyZakupy

Filtry do okapów gastronomicznych

Okapy gastronomiczne to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni gastronomicznej. Pozwalają one na pozbywanie się cząsteczek tłuszczu, brzydkich zapachów oraz innych drobinek z kuchni, podnosząc tym samym komfort pracy. Elementem każdego okapu są różnego rodzaju filtry, które odpowiadają za wyłapywanie wymienionych cząsteczek i drobinek.

Okapy gastronomiczne – różne modele

Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli okapów gastronomicznych, które dzielą się ze względu na kształt oraz zasadę działania. Pod względem kształtu na pewno można wyróżnić okapy skrzynkowe, trapezowe oraz skośne.

Pod kątem zasady działania okapy gastronomiczne dzielą się na okapy wyciągowe oraz okapy wyciągowo-nawiewne. Te pierwsze wciągają zanieczyszczone powietrze do kanału wentylacyjnego, a te drugie do tego jednocześnie nawiewają nowe powietrze.

Okapy wyciągowo-nawiewne cieszą się wysokim zainteresowaniem szczególnie w dużych obiektach gastronomicznych. Wyciągają zanieczyszczone powietrze, jednocześnie nawiewając świeże, dzięki czemu zapewniona jest odpowiednia cyrkulacja powietrza, która jest niezmiernie istotna.

Zapewniając odpowiednie warunki pracy sprawiamy, że wzrasta efektywność oraz niwelowane są problemy wiążące się z ciężkimi kuchennymi warunkami.

Filtry do okapów gastronomicznych – nieodłączny element okapu

Podstawowym elementem wyposażenia każdego okapu gastronomicznego są filtry. W zależności od potrzeb oraz typu okapu i obiektu, na rynku dostępne są różne modele filtrów.

Możemy wyróżnić dwa najpopularniejsze typy filtrów:

Pierwszy z nich, czyli filtr labiryntowy, swoją nazwę zawdzięcza konstrukcji przypominającej labirynt. Nazywany jest też łapaczem tłuszczu, ponieważ jego główną rolą jest wyłapywanie cząsteczek tłuszczu. Wykonywany jest ze stali nierdzewnej, ale spotyka się też filtry labiryntowe z kartonu, które stosowane są w lakierniach.

Filtry siatkowe również wyłapują cząsteczki i drobinki, które są powszechnie obecne w kuchni gastronomicznej. Jest to prosty i bardzo popularny rodzaj filtra, którego zaletą jest duża możliwość personalizacji, tj. dopasowania pod konkretne wymiary. 

Ponadto dostępny jest szereg akcesoriów do okapów gastronomicznych. Są to m.in. zawory spustu oleju, lampy LED, itp. 

Tysiące różnych komponentów pozwalających wyposażyć kuchnie gastronomiczne oraz skonstruować meble chłodnicze i neutralne posiada w swojej ofercie AiFO Components. Począwszy od elementów układu chłodniczego, jak skraplacze, parowniki, sprężarki, przez uchwyty, zamki, klamki, aż po baterie gastronomiczne, komory zlewowe oraz inne niezbędne wyposażenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *