DomGastronomiaPolecamyZakupyZdrowie i uroda

Olej kokosowy do smażenia i pieczenia- świetny pomocnik w odchudzaniu.

Olej kokosowy pozyskuje się z wysuszonego miąższu kokosa, nazwanego koprą. Kopra zawiera około 70% tłuszczu, 14% cukru i 7% białka. Badania wykazały, że dzięki spożywaniu dużej ilości oleju kokosowego i samego orzecha kokosu przez ludność Pacyfiku, zapadalność na choroby cywilizacyjne jest dużo mniejsza niż w Europie i USA.

Dlaczego jest taki zdrowy?

Głównym składnikiem miąższu kokosa jest nasycony kwas tłuszczowy, który jest dużo łatwiej przyswajalny i łatwiej trawiony niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ponadto zawiera on kwas laurynowy, który wpływa na podnoszenie odporności ze względu na swoje działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Obok kwasu laurynowego w oleju kokosowym znajduje się również kwas kaprylowy, który ma silnie działanie przeciwgrzybiczne.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy jest świetny do smażenia, ponieważ ma wysoki punkt dymienia, około 240 stopni, dzięki temu nie przypala się. Warto zastąpić olejem kokosowym inne tłuszcze, które podczas smażenia stają się rakotwórcze. Można również traktować olej jak masło czy margarynę, stosując go do wypieków. Na rynku dostępne są oleje rafinowane i nierafinowane. Rafinowany olej jest poddawany wysokiej temperaturze, która pozbawia go dobroczynnych właściwości, natomiast nierafinowany jest tłoczony na zimno. Dlatego warto wybrać ten nierafinowany olej kokosowy Cena jest bardzo zróżnicowana w zależności od producenta oraz do tego, czy wybieramy rafinowany olej czy nierafinowany. Ten ostatni będzie nieco droższy.

Jak pomaga w odchudzaniu?

Spożywanie oleju kokosowego pomaga w przeciwdziałaniu insulinooporności- usprawnia wydzielanie insuliny i uwrażliwia na nią komórki. Poza tym zaspokaja głód i przyspiesza metabolizm. Jest to tłuszcz, który nie jest magazynowany jako tkanka tłuszczowa w organizmie, wręcz przeciwnie pomaga w spalaniu kalorii. Zwiększa również energię i wytrzymałość więc pomaga w utrzymaniu aktywności fizycznej. Ponadto, przy dłuższym stosowaniu oleju kokosowego następuje redukcja tłuszczu brzusznego, który jest zmorą chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Inne zdrowotne właściwości oleju kokosowego

Stosowany jest kosmetyce jako środek nawilżający skórę oraz w łagodzeniu objawów egzemy, a także przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Jest świetny do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych oraz stosowany jest u niemowląt jako środek przeciw odparzeniom skórnym. Sprawdzi się również do higieny jamy ustnej- płukanie ust olejem ma wiele dobroczynnych skutków m.in. zapobieganie próchnicy, świeży oddech, czyste zęby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *