GastronomiaPolecane wiadomości

Omega-3 źródłem dobroczynnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych

Zdrowy tryb życia, a co za tym idzie – przede wszystkim zdrowe żywienie, stanowi bezsprzecznie jeden z najsilniejszych trendów lifestyle’owych ostatnich czasów. Wiele dyskusji, również w swobodnej atmosferze spotkań towarzyskich, skupia się na tematyce właściwego odżywiania. Jedną z dominujących tendencji żywieniowych jest wzbogacanie diety o produkty zawierające dobroczynne kwasy tłuszczowe Omega-3. Ich fenomen polega na pozytywnym oddziaływaniu na wiele rozmaitych obszarów naszego organizmu. Z wiedzy tej postanowili skorzystać również eksperci DROP S.A., tworząc linię produktów Omega-3.

Kwasy Omega-3 od najmłodszych lat

Kwasy tłuszczowe Omega-3 stanowią niezwykle ważny element budulcowy organizmu i odwrotnie – dieta uboga w nie, może przynieść poważne problemy. Warto wdrażać je do menu dziecka od najmłodszych lat. Dlaczego? Według niezależnego eksperta niedobór kwasów Omega-3 u noworodków przejawia się ostrym zapaleniem skóry, atopią, zahamowaniem wzrostu, zwiększonym ryzykiem astmy. U starszych dzieci z kolei, zaobserwowano opóźnienie funkcji poznawczych, ostrości widzenia, gorszą zdolność uczenia, zaburzenia koncentracji. Część badaczy niedoborom kwasów omega-3 przypisuje również problemy z czytaniem i ortografią, a także zachowaniem i koordynacją ruchową.

W opinii wielu autorytetów i towarzystw naukowych, kobiety w ciąży powinny przyjmować 300 mg DHA, co zapewni prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego u dziecka. Badania wykazują, że takie dzieci lepiej się rozwijają, szybciej komunikują z otoczeniem, mają lepszą ostrość widzenia, a nawet wyższy poziom IQ.

Przez żołądek do serca

Zanim dobroczynne kwasy Omega-3 zatroszczą się o nasze serca, wraz ze spożywaną żywnością trafiają do żołądka. Nie należy bagatelizować ich dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Stymulują poprawną perystaltykę jelit i łagodzą wiele dolegliwości związanych z procesem trawienia.

Źródłem kwasów Omega-3 w nowej linii pasztetów DROP jest olej lniany. Olej lniany osłania i regeneruje błony śluzowe całego układu pokarmowego, co w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy wspomaga leczenie i zwalczanie bakterii helicobacter pylori.

Wieloletnie badania niezależnych ekspertów wykazały, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 to także prawdziwi strażnicy spokoju naszego układu krążeniowego. Dieta z udziałem oleju lnianego zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu oraz zdecydowanie ograniczają możliwość wystąpienia zawałów serca i nagłej śmierci pozawałowej. Kwasy nienasycone, w tym również Omega-3, biorą również czynny udział w metabolizmie cholesterolu, ograniczając stężenie „złego” cholesterolu (LDL) na korzyść „dobrego” (HDL).

Obserwacje niezależnych ekspertów dowiodły również, że kwasy nienasycone zawarte w oleju lnianym niwelują wahania poziomu cukru we krwi, zmniejszając tym samym wrażliwość komórek na insulinę i ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto kwasy Omega-3 mają istotne znaczenie w przebiegu i leczeniu chorób nowotworowych. Poprzez spowalnianie podziału komórek nowotworowych i ich angiogenezy – tworzenia układu krwionośnego oplatającego nowotwór, zwalniają rozwój choroby, wydłużając tym samym czas niezbędny do prowadzenia działań leczniczych.

Skąd wziąć kwasy Omega-3?

Kwasy nienasycone Omega-3 to substancje o charakterze egzogennym, co oznacza, że nie są syntetyzowane w odpowiedniej ilości przez organizm ludzki i muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z dietą.

„Olej rzepakowy, sojowy, z pestek dyni, z dzikiej róży, olej lniany, siemię lniane, orzechy, owoce oraz owoce morza i ryby morskie, a właściwie zawarty w nich tran to najpewniejsze i najbogatsze źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3” – deklaruje ekspert marki DROP S.A.

Olej z siemienia lnianego, dzięki swej cennej zawartości wpływa korzystnie na wiele obszarów funkcjonowania naszego organizmu. Sportowcy docenią rezultaty spożywania go, gdyż w połączeniu z systematycznym treningiem wyraźnie wspomaga rozwój mięśni, reguluje przemiany tłuszczowe organizmu i wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, podnosi wydolność i wytrzymałość organizmu oraz skraca czas potrzebny na regenerację po wzmożonej aktywności fizycznej.

To jednak nie wszystkie zasługi kwasów Omega-3: stojąc na straży równowagi hormonalnej, doskonale wpływają na problematyczną cerę, stymulując produkcję serotoniny wspomagają leczenie depresji, pomagają niwelować cellulit, zmorę wielu z nas, jednocześnie wzmacniając skórę i chroniąc ją przed nadmierną suchością. Wraz z tą wiedzą coraz częściej pojawiają się na rynku produkty żywnościowe wzbogacone olejem lnianym. Najnowsze z nich to nowa linia pasztetów Omega-3 firmy DROP.

Omega-3 w pasztecie?

„Wziąwszy pod uwagę potrzeby i oczekiwania naszych Klientów oraz coraz większą świadomość społeczną w zakresie właściwego żywienia, marka DROP postanowiła wyjść im naprzeciw” – mówi Bożena Kusterka – Główny Technolog z firmy DROP.

Olej lniany, otrzymywany tradycyjną metodą tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu, bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, został na stałe wdrożony do receptury pasztetów z linii DROP Omega-3. Dzięki temu, amatorzy śniadań i zakąsek z pasztetami w roli głównej, mogą nie tylko cieszyć się ulubionym smakiem, lecz także mieć świadomość, że dbają o swoje zdrowie. Wyróżnienie Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii imienia profesora Zbigniewa Religi stanowi kolejny powód do dumy – nowa linia pasztetów DROP Omega-3 posiada na opakowaniu znak znanego promotora zdrowego stylu życia.

 

Producent: DROP S.A.

Aleja Wojska Polskiego 1 63-500 Ostrzeszów

www.drop.pl

               

Aktualnie firma DROP S.A., jest jednym z największych i najnowocześniejszych przedsiębiorstw branży drobiarskiej w Polsce. Spółka należy do światowej czołówki w produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności najwyższej jakości. Produkty DROP S.A. znajdują coraz szersze uznanie wśród konsumentów krajowych i zagranicznych. Znajduje to potwierdzenie nie tylko w rosnącej sprzedaży na rynku krajowym i zagranicznym, lecz także w licznych nagrodach i wyróżnieniach. Drób będący surowcem do produkcji karmiony jest najwyższej jakości paszami wyłącznie pochodzenia roślinnego. Procesy produkcyjne są zgodne ze standardami Unii Europejskiej pod względem sanitarnym i technologicznym. Nowoczesne technologie, system zapewnienia bezpieczeństwa żywności – HACCP, stały nadzór weterynaryjny i wysoko wykwalifikowana kadra, przyczyniają się do powstania wyrobu najwyższej jakości potwierdzonych certyfikatami: BRC, IFS, GOST, Halal.

 

Źródło: PR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *