PolecamyPolecane wiadomościTurystyka

Wina wybrzeża Dalmacji


Najlepszym miesiącem do wizyty w Dalmacji jest wrzesień. Pełen obraz perły śródziemnomorskiej, wybrzeża Dalmacji, wraz z poznaniem zwyczajów miejscowej ludności bez walki o przestrzeń z wszędobylskimi turystami możliwy jest wyłącznie późnym latem.

W tym czasie, uprawiający winorośl rolnicy przygotowują się do zbiorów i rozpoczyna się rytuał produkcji wina. Rolnicy są samowystarczalni i we własnym zakresie przygotowują wszystko co jest potrzebne w produkcji. Wino przed wprowadzeniem do obiegu pozostawiane jest w dębowych beczkach przez 1-2 lata, co nadaje mu niepowtarzalny charakter, unikalny dla każdego regionu. Zarówno Chorwacja jak i Włochy, głównie ze względu na takie same gleby w niektórych regionach, produkują podobne wino. Odpowiednia reklama i dłuższa tradycja sprawia jednak, że wino pochodzenia włoskiego jest bardziej popularne i doceniane przez koneserów.

Wybrzeże Dalmacji słynie z wielu wspaniałych gatunków win przez co ciężko jest stwierdzić, które jest najlepsze. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji konsumentów: białe lub czerwone, o łagodnym lub intensywnym smaku, młode lub stare – czynników decydujących o wyborze odpowiedniego wina jest tak wiele jak osób je spożywających.

Tradycja produkcji wina w Dalmacji istnieje od  czasów Imperium Rzymskiego. Praktycznie cała historia Dalmacji jest blisko związana z produkcją tego trunku, a wytwórstwo wina jest główną gałęzią przemysłu regionu w której zatrudniona jest ponad połowa populacji.

Każda z wysp Dalmacji: Brac, Hvar, Vis czy Korcula słynie z produkcji wina. Wyspa Vis słynie z złoto-żółtego Vugava o charakterystycznym aromacie czekolady lub kawy, Korcula z majestatycznego białego wina Posip prawdopodobnie najlepszego w południowej Dalmacji.

Słynne winiarnie w Dalmacji to Plancic z wyspy Hvar i Toreta z Korculy, które w produkcji wina wykorzystują autentyczne szczepy winorośli Posip i Rukatac.

Zazwyczaj kupując wino z najwyższej półki cena świadczy o jakości. Jednak kupując wino w Chorwacji należy przede wszystkim zwrócić uwagę czy na etykiecie jest napis „vrhunsko vino” oznaczający najwyższą jakość i unikalny charakter.

KF

Grafika: www.sxc.hu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *