GastronomiaPokaz slajdówPolecane wiadomościRozrywkaTurystyka

Z Podravką przy grillu

Wystarczyły pierwsze promienie wiosennego słońca, by ogródki spowiły się smakowitymi zapachami – bez wątpienia rozpoczyna się sezon grillowy. Od kilku lat kojarzy się on nie tylko z pieczoną kiełbasą czy mięsem, ale ze stylem życia i ciekawym sposobem na spędzenie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Podravka podpowiada, jak sprawić, żeby spotkanie przy grillu nabrało oryginalnego wyglądu i smaku.

Mięso to podstawa

Grill wbrew pozorom daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Rządzą na nim nie tylko kiełbaski, ale także mięso, przy przyrządzaniu którego ogromne znaczenie ma odpowiednio przygotowana marynata. Wyrazistego smaku doda potrawom zarówno standardowa mieszanka Vegeta do grilla (również w opcji Natur), jak i jej ostrzejsza wersja – Vegeta do pikantnego grilla. Dla miłośników szaszłyków lub gyrosa Vegeta przygotowała przyprawy specjalnie dedykowane tym właśnie potrawom.

A może ryba?

Spotkanie przy grillu nie musi wykluczać tych, którzy za mięsem nie przepadają. Coraz częściej, głównie z uwagi na zdrowszy styl życia oraz preferencje smakowe, wybieramy rybę. Przysmażona na grillu przywołuje nadmorskie wspomnienia, a przy tym jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Specjalnie skomponowana mieszanka przypraw Vegeta do ryb nada potrawie lekkiego smaku i aromatu połączonych w idealnych proporcjach bazylii, czosnku, imbiru i koperku.

Istota dodatków

Udany grill to taki, na którym każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego tak ważne są przystawki, dodatki i sosy, które smakowo i wizualnie wzbogacą talerze gości. Tę rolę najlepiej spełnią bogate w witaminy grillowane warzywa – kolorowe i koniecznie dobrze przyprawione, najlepiej Vegetą Natur W Smak do grillowanych warzyw. Ich wygląd i doskonały smak  to wystarczające powody, by dodać je do grillowego menu.

Idealnym uzupełnieniem wszystkich dań będzie pasta warzywna Ajvar, ketchup, a także pomidorowe dipy z sosów Podravki. Ajvar to pasta na bazie papryki i bakłażanów, która idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw z grilla i jest dostępna w wersji łagodnej oraz pikantnej. Natomiast ketchup to już od dawna Polakom znany dodatek, a ten Podravki dostępny jest w trzech smakach: łagodny, pikantny i do pizzy. Warto dołączyć go do grillowego menu ze względu na jego wyśmienity smak.

 

Podravka inspiruje:

Marynata miodowa do mięs z grilla

2 łyżki musztardy

2 łyżki oliwy

3 łyżki miodu Podravka

1 łyżka soku z cytryny

6 łyżek keczupu łagodnego Podravka

Ząbek czosnku

Pieprz

Sól

Składniki dobrze wymieszać, dodawać do mięsa lub warzyw przyrządzanych na grillu.

Smacznego!

Na sklepowych półkach produkty kosztują:

Vegeta do grilla – ok. 1,80 zł / 20g

Vegeta do pikantnego grilla – ok. 1,80 zł / 20g

Vegeta do grillowanych szaszłyków – ok. 1,80 zł / 20g

Vegeta do kebaba i gyrosa  – ok. 1,80 zł / 20g

Vegeta do ryb – ok. 1,80 zł / 20g

Vegeta Natur do grilla – ok. 2,19 / 20g i 5,25 zł / 100g

Vegeta Natur do grillowanych warzyw – ok. 2,19 / 20g

Ketchup (łagodny, pikantny) – ok. 4,85 zł / 470g

Ajvar (łagodny, ostry) – ok. 5,19 zł / 195g

Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano – ok. 6,49 zł / 500g

Toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszka – ok. 6,49 zł / 500g

Miód wielokwiatowy Podravka – ok. 12,99 zł /  350g

Więcej na: www.podravka.pl

 

Podravka – firma z prawie 80-letnią tradycją, będąca jednym z największych producentów wyrobów spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej znanym produktem chorwackiego koncernu jest wprowadzona w 1959 roku marka Vegeta. Obecnie w ofercie Podravki znajduje się szeroka gama produktów spożywczych: przyprawy, dodatki do potraw, przetwory mięsne i warzywne, dania gotowe, makarony, odżywki dla dzieci, słodycze, herbaty oraz napoje. Należące do Podravki linie produkcyjne Vegety oraz marek Lino, Dolcea i Kviki posiadają certyfikat ISO 9001:2000. Obecnie firma Podravka sprzedaje swoje produkty w ponad 40 krajach na całym świecie. Największa fabryka koncernu na terenie UE znajduje się w  Kostrzynie nad Odrą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *