Odkrywając tradycje bożonarodzeniowe

Zapach udekorowanej choinki, widok świątecznie przybranego stołu, smak potraw, które królują na stole tylko raz w roku. Nadchodzi magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia, wspólnego biesiadowania i podtrzymywania tradycji. Kultura, zapomniane zwyczaje to jedne z wielu elementów, które mogą być zachowane oraz przekazywane za pomocą innowacyjnego narzędzia – questingu.

Questing to interaktywny sposób zwiedzania i poznawania danego miejsca. Dzięki zabawie w poszukiwaczy skarbów, można odkryć dziedzictwo kulturowe, ludowe tradycje i zwyczaje. Które z tradycji, zwłaszcza tych świątecznych, mogłyby znaleźć się w questach?

Regionalne przepisy

Święta to okres wzmożonej pracy gospodyni, która chce uświetnić ten czas, jak najlepszymi potrawami. Kobiety od zawsze, koncentrowały się na przygotowywaniu wigilijnych posiłków. W domach roznosił się zapach jabłek, suszonych śliwek oraz orzechów. Pieczono ciasta świąteczne i pierniki, którymi strojono drzewka choinkowe. Przykładowo na mazowieckich stołach znaleźć można było: kapustę z grochem, kapustę z grzybami, barszcz grzybowy, racuchy zwane słodziakami, ryby, czy rwaki, ręcznie wyrabiane kluski o wrzecionowatym kształcie podawane do wieczerzy wigilijnej w towarzystwie maku.

Wiele tradycyjnych potraw wigilijnych gości na stole do dnia dzisiejszego, ale część odeszła już w zapomnienie. Dzięki możliwościom, jakie dają questy, możemy wkomponować w ich treść przepisy na dania sprzed lat – wyjaśnia Sylwia Woźniak, trenerka questingu z Fundacji Questingu – Dzięki temu, turysta poznaje nie tylko zabytki danego regionu, jego historię, ale również regionalną kuchnię, która jest ważnym elementem dziedzictwa regionu. Na końcu Questu, można wprowadzić dodatkową atrakcję: degustację lokalnych potraw w wybranej restauracji lub agroturystyce.

Świąteczne zwyczaje

Wyjątkowa aura tych dni, to również zasługa oprawy Świąt Bożego Narodzenia, na którą składają się zwyczaje, przystrajanie domów i drzewek, kolędowanie czy obdarowywanie bliskich prezentami. Każde województwo w podobny sposób celebruje obrzędy świąteczne, jednak każde próbuje dodać elementy regionalne do znanych tradycji. W województwie mazowieckim okres przygotowań do świąt spędzany był na łuskaniu fasoli, przędzeniu na kołowrotku czy przygotowaniu pochodni, które zabierano na pasterkę. W Wigilię, świąteczny nastrój ludzi, wpływał na zwierzęta, które na znak pojednania częstowano kruszonym kolorowym opłatkiem wkładanym do koszyka z sianem. Natomiast by zapewnić sobie zdrową wodę, kawałek opłatka wrzucano do studni.

Bożonarodzeniowy wystrój

Dekorowanie choinki to nadal jedna z najważniejszych czynności przedświątecznych, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt. Teraz mamy do dyspozycji szeroką gamę produktów i ozdób, które ozdabiają drzewka, dawniej jednak ozdabiano je własnoręcznie. Ozdoby przygotowywano ze słomy i bibuły, jabłek, orzechów oraz pierników. W izbach umieszczano również snopy niewymłóconego zboża, które przybierano ozdobami z opłatka.

Hej kolęda, kolęda

Tradycyjne kolędowanie jest mniej praktykowane niż kiedyś. Dawniej był to pretekst do odwiedzin, w zamian za życzenia i dobre słowo, gospodarze obdarowywali kolędników świątecznymi smakołykami lub drobnymi datkami. Goście, którzy wkraczali w progi domostwa ze śpiewem na ustach, byli przyjmowani jako pomyślna wróżba urodzaju i powodzenia. Forma takich życzeń, w zależności od regionu – znacznie się różniła.

Zazwyczaj wyglądało to tak; grupa chłopców z gwiazdą, szopką, przebranych za Trzech Króli czy Herodów odwiedzała gospodarzy sąsiednich domostw w całym regionie. Dziś już ich śpiew, recytowanie czy radosne okrzyki usłyszeń można coraz rzadziej.

Niezwykle interesujące są stare zwyczaje, zwłaszcza te regionalne. Wielu się już nie kultywuje, a przetrwały próbę czasu tylko w publikacjach. By ocalić od zapomnienia niektóre z pięknych tradycji regionu, nie tylko tych bożonarodzeniowych w tym roku postanowiliśmy utrwalić je w dość nietypowej formie: questów. – mówi Jolanta Kurban-Galijew ze Stowarzyszenia LGD „Ziemia Chełmońskiego” – Chcemy pokazać w questach zabytki i interesującą historię, ale także zwyczaje w atrakcyjnej formie, którą pokochają dzieci jak i dorośli. Mamy nadzieję, że dzięki nim uda nam się odkryć zapomniane skarby województwa mazowieckiego.

Więcej o projekcie Partnerstwa questingu na www.partnerstwo.questing.pl.

Przepis na rwaki

Aby zrobić rwaki, potrzebne będą ugotowane, ubite ziemniaki, mąka pszenna, 1-2 jajka, sól, pieprz. Do puree ziemniaczanego dodajemy jaja, szczyptę soli i pieprzu oraz tyle mąki, by powstało łatwo formujące się, dość sprężyste ciasto. Dokładnie je zagniatamy.

Następnie odrywamy od kuli małe kawałki i formujemy ja w dłoniach w kluski o kształcie wrzecion. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody.

Podajemy polane topionym masłem.

No votes yet.
Please wait...
prasa24h

Serwis prezentuje informacje wiadomości prasowe. Prezentowane informacje mogą zawierać treści sponsorowane, reklamowe. Zapraszamy do współpracy z naszym portalem prasowym.

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *