Certyfikatem „Doceń polskie” nagrodzono 450 produktów

W trakcie dotychczasowych siedmiu audytów eksperci przyznali certyfikat „Doceń polskie” ponad 450 artykułom spożywczym, a 120 z nich nagrodzili tytułem TOP PRODUKT. Do udziału w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” zgłaszana jest szeroka paleta wyrobów, wyróżnia się jednak tylko te odznaczające się wysoką jakością

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Dotychczas zorganizowano siedem certyfikacji, podczas których godłem programu uhonorowano ponad 450 artykułów spożywczych. Przeglądając zestawienie wyróżnionych produktów, dostępne na blogu przedsięwzięcia – www.blog.docenpolskie.pl, można się przekonać o ich dużej różnorodności.

Gama żywności nagrodzonej certyfikatem jest na tyle szeroka, że konsumenci bez trudu znajdą w niej produkty, których potrzebują. Jest z czego wybierać, gdyż godło „Doceń polskie” zdobyły m.in. wędliny, słodycze, dania gotowe, napoje, nabiał, przyprawy oraz przetwory warzywne i owocowe, w tym wyroby marki własnej.

Jednak bez względu na rodzaj wyrobu, wielkość firmy czy sposób produkcji – wszystkie wyróżnione artykuły podlegają tym samym, niezmiennym kryteriom oceny. Każdy zgłoszony do programu wyrób jest poddawany dwuetapowej weryfikacji. Pierwszym krokiem jest sprawdzenie czy żywność posiada tzw. polski akcent (jest wytwarzana w naszym kraju, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnych receptur). Do dalszego udziału w programie dopuszcza się jedynie wyroby, które pozytywnie przeszły pierwszy etap.

Druga część oceny przeprowadzana jest podczas certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Jej przewodniczącym jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pozostali członkowie reprezentują m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Eksperci oceniając artykuły spożywcze zwracają uwagę na trzy czynniki – smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny produktu. Każdy aspekt jest oceniany oddzielnie, a suma uzyskanych w ten sposób punktów decyduje o przyznaniu godła „Doceń polskie”. Wyróżnienie przyznawane jest produktom, którym Loża wystawi wysokie noty. Oznacza to, że nie wszystkie artykuły spożywcze biorące udział w audycie zdobywają laury. – Każdy produkt jest poddawany skrupulatnej ocenie, dzięki której z grona produktów uczestniczących w programie wybierane są te najbardziej wartościowe i godne polecania. Wiedza i zawodowe doświadczenie Loży Ekspertów gwarantują, że przyznanie certyfikatu nie jest kwestią przypadku – podkreśla Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Produkty posiadające szczególne walory jakościowe, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów, zdobywają tytuł TOP PRODUKT. W trakcie dotychczasowych siedmiu certyfikacji miano to nadano120 artykułom. Ostatni, przeprowadzony w styczniu, audyt był pod tym względem szczególny. Tytuł TOP PRODUKT otrzymała bowiem blisko połowa wszystkich nagrodzonych wówczas produktów spożywczych.

Program „Doceń polskie” ma otwarty charakter, każdy producent może zgłosić swoje wyroby do oceny, a następnie (jeśli jej wynik będzie pozytywny) zdecydować czy i w jaki sposób będzie chciał posługiwać się zdobytym wyróżnieniem. Dowodem na to, że godło „Doceń polskie” wspiera działania marketingowe są kolejne zgłoszenia od producentów, których wyroby zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów. Ponowny udział w certyfikacji pozwala zwiększyć liczbę wyróżnionych artykułów i poprawić konkurencyjność oferty. O randze certyfikatu „Doceń polskie” świadczy choćby fakt, iż honorowym patronem programu, od początku jego funkcjonowania, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kolejny, ósmy już, audyt odbędzie się w kwietniu. Aktualne informacje na temat programu „Doceń polskie” są dostępne na blogu programu – www.blog.docenpolskie.pl.

PR

LA

prasa24h

Serwis prezentuje informacje wiadomości prasowe. Zapraszamy do współpracy z naszym portalem prasowym.

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
This site is protected by Comment SPAM Wiper.