SMAK WAKACJI W CHORWACJI – Premiera książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”

Chorwacja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wybieranych przez Polaków. Niezwykłe plaże, ciepłe morze, przejrzyste jeziora, góry, bogate dziedzictwo kulturalne, doskonałe jedzenie i cenione wina – oto kraj na wymarzony urlop. Dla ciekawych świata, spragnionych słońca, a także dla wytrawnych smakoszy nakładem wydawnictwa National Geographic ukazał się niezwykły przewodnik „Kulinarne podróże po Chorwacji” – pełen opisów malowniczych krajobrazów i przepisów na pyszne, śródziemnomorskie dania.

„Kulinarne podróże po Chorwacji” to doskonała propozycja dla osób, które już odwiedziły Chorwację oraz tych, którzy dopiero planują tam pojechać i cieszyć się smakami kuchni chorwackiej. Książka jest jednocześnie przewodnikiem po najciekawszych zakątkach tego różnorodnego kraju, jak i zbiorem znakomitych przepisów kulinarnych opartych na tradycji chorwackiej i śródziemnomorskiej.

„Istria, Primorie i Kvarner”, „Dalmacja”, „Zagrzeb i okolice”, „Zagorje”, „Slawonia” – każdy region Chorwacji ma swoje smaki i „smaczki”. Przewodnik w czytelny i przejrzysty sposób przedstawia wszystko czego warto tam skosztować. Wybór terminu podróży ułatwi praktyczne kalendarium najważniejszych festiwali i wydarzeń w Chorwacji.

Creme de la creme każdego rozdziału są starannie wyselekcjonowane przepisy na potrawy kuchni chorwackiej. Bazują one na składnikach takich jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, świeże warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso. Proponowane w książce dania charakteryzują się bogactwem smaków, co docenią nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dodatkowym walorem zamieszczonych przepisów jest to, że zostały w nich wykorzystane produkty dostępne w polskich sklepach. Dzięki temu we własnej kuchni łatwo odtworzymy tradycyjne smaki Chorwacji, a myślami odpłyniemy do słonecznych wakacji…

Książka została wydana we współpracy z chorwacką firmą Podravka, która jest wiodącym producentem spożywczym i zarazem kulinarnym ekspertem w kuchni chorwackiej. Na polskim rynku firma Podravka obecna jest od 1970 roku oferując szeroką gamę produktów idealnych do przygotowania śródziemnomorskich potraw. W książce „Kulinarne podróże po Chorwacji” znajdziemy oryginalne, autorskie przepisy Szefów Kuchni Podravka, oparte na chorwackiej i śródziemnomorskiej tradycji. Proponowane przepisy kulinarne bazują na najwyższej jakości produktach z portfolio firmy, które podkreślą wyjątkowość każdej potrawy i sprawią, że nasza kuchnia wypełni się wyrazistym aromatem rodem ze słonecznej Dalmacji czy Istrii. Niepowtarzalne smaki, eksplozja kolorów oraz różnorodne produkty firmy Podravka zawarte w książce otworzą czytelnikom magiczny świat kuchni znad Adriatyku i zabiorą w niezapomnianą kulinarną podróż po najciekawszych zakątkach Chorwacji.

Podróże Kulinarne po Chorwacji ,
Data premiery: 13 maja 2015,
ISBN 978-83-7596-613-8,
Oprawa twarda, 145 x 205 mm.,
210 stron,
Cena: 34,90 zł

Dane wydawnicze:

Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie.

Wydawnictwo książkowe Burda Książki istnieje od ponad dziesięciu lat – wcześniej pod nazwą G+J Książki, od grudnia 2013 roku jako Burda Książki. W ofercie ma około 1200 tytułów (powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria i książki dla dzieci). To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, rocznie wydaje 300 pozycji książkowych. W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012.

prasa24h

Serwis prezentuje informacje wiadomości prasowe. Zapraszamy do współpracy z naszym portalem prasowym.

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
This site is protected by Comment SPAM Wiper.